MI A TAI CHI CHUAN

tai-chi-18770Kína egyik legősibb harcművészeti ága a tai chi chuan (taj ji quan) igen elterjedt Európában és Magyarországon egyaránt egészségügyi és stresszoldó hatása miatt. Mivel a test és a szellem edzése egy hosszú, lassú folyamat, így a tai chi chuan gyakorlását bárki nemtől és kortól függetlenül el tudja kezdeni.

A tai chi chuan rendszere a chi zavartalan áramlására épül, gyakorlása jó egészséghez vezet – segíti a test helyes tartását és lazítását, a koordináció javítását, a koncentráció fenntartását, valamint szabad utat nyit az energiának, aktivizálja, folytonossá teszi keringését az egész testben. A megerősödött energiaáramlás erősíti a vérkeringést is – csökken a feszültség a belső szervekben.

A tai chi meditációkat, formagyakorlatokat, a belső erő használatát, a helyes légzéstechnikát és a szabadharcot foglalja  magába. A meditációk közül gyakorolják mind az ülő, hagyományos meditációkat csakúgy, mint a forma végrehajtása közben kivitelezett meditációkat is. A formagyakorlatok közül említést érdemel a létező leghosszabb és legtöbb technikai elemet magában foglaló pusztakezes formagyakorlat, néhány fegyveres és páros küzdelmi forma. A belső erő használata a chi-nek, azaz az életenergia használatának képességét jelenti, helyes mélylégzéses légzéstechnika elsajátítása mellett. A szabadharcban az említett technikai elemek csak hosszú, gyakorlással eltelt idő után jelennek meg.

Lásd még:

Miért jó tai chizni?

Tai chi története

Tai chi alkalmazása

A chi és a chi kung

Fogalmak