Tai chi edzések

 

 


Tai chi chuan - Mi az?

Kína egyik legősibb harcművészeti ága a tai chi chuan (taj ji quan) igen elterjedt Európában és Magyarországon egyaránt egészségügyi és stresszoldó hatása miatt. Mivel a test és a szellem edzése egy hosszú, lassú folyamat, így a tai chi chuan gyakorlását bárki nemtől és kortól függetlenül el tudja kezdeni.

 

 


Miért jó tai chizni?

Tanítványok gondolatai:

György: A tai chi gyakorlása utat mutat és módot ad számomra valami olyan meg- illetve visszaszerzéséhez, amit a mai rohanó világban a legtöbbünk elveszített: a test és a lélek kölcsönös harmóniáját. Ez az amire a tai chi megtanít, és mindezt egy olyan csapatban, ahová öröm tartozni.

 

 

 

Tai chi története

Filozófiai szempontból a tai chi gyökerei a taoizmusban találhatók.

A történések természetes áramlásában a működtető elv, mely az egész univerzumot irányítja, a Yin és Yang, a két ellentétes erő kölcsönhatása. A Yin a passzív, a Yang az aktív erő. A tai chi elvei alapján a Yin és Yang dinamikus feszültségében minden dolog megtalálja saját természetét.

 

 

 

Tai chi alkalmazása

Egy mondás szerint: ”A külső stílusok kívülről haladnak befelé, míg a belső stílusok belülről kifelé. Habár a tai chi megközelítésének módszere eltérő, a végső cél ugyanaz.”

A kínai harcművészetekben bár megkülönböztetjük a külső és belső stílusokat, valójában mindegyikük ugyanazon gyökerekből ered. Belső stílus lévén a tai chi chuan során elsősorban a chi fejlesztésére helyeződik a hangsúly, hiszen ez a stílus gyökere és alapja.

 

 

 

 

Tai chi: chi és a chi kung 

A chi (qi) kifejezés levegőt, lélegzetet jelent, de ennél szélesebb és általánosabb értelemmel bír. Nemcsak az emberi testben keringő energiát jelenti, hanem vonatkozhat az egyetemes energia típusára, ennek megnyilvánulására, vagy állapotának kifejezésére is.

 

 

 

 

A kínai fogalmaknak kantoni és mandarin átirata és jelentésük:

Tai chi: Nagy végső energia

Chi/Qi: lélegzet, levegő

Chuan/Quan: ököl