Oroszlántánc

Az oroszlántánc egy kínai eredetű hagyományos tánc, melyet a kínai újév, a lampionfesztivál és más ünnepségek keretében adnak elő. Az oroszlán a kínai hagyományok szerint szerencsét hozó állat. Az oroszlántánc története több ezer évre vezethető vissza, eredetét számos legenda övezi. Besorolható stílus és típus szerint: van úgynevezett „civil” és „harci” oroszlántánc, illetőleg „északi” és
„déli” stílusú. Kínán illetve a világ kínai anyanyelvű közösségein kívül Japánban és Koreában is van hagyománya.

Az oroszlántánc több mint ezer éve jelen van a kínai kultúrában. A Tang-dinasztia korszakában már az uralkodói család előtt is táncolták. Az oroszlán az erő és a bátorság szimbóluma.

Egy legenda szerint még a hadakozó fejedelemségek idején kitört egy járvány, mely megtizedelte a lakosságot. Köztük a király is megbetegedett . Sok imádságot követően a király álmot látott, amiben egy oroszlán  jelent meg, és azt mondta “mikor reggel felkelsz lőj egy nyilat kelet fele”. Álomfejtői szerint jó szellem volt, és hallgattak rá. A nyíl egy olyan növényt talált el, ami végül a betegség gyógyírja lett. A hagyomány szerint azóta az oroszlántánc elűzi a rossz szellemeket, szerencsét és gazdagságot hoz, ezért például esküvőkön vagy nagyobb eseményeken is gyakorta fellépnek az oroszlántáncosok.

Egy oroszlánjelmezbe  két táncos bújik, az egyikük a fejet tartja és mozgatja, a másik az oroszlán testét. Előfordulhat olyan is, hogy csak egy ember alkotja az oroszlánt, de ez ritka. Az oroszlántáncot egy, két vagy több oroszlán is bemutathatja, az alkalom emelkedettségétől függően.

Rendeznek oroszlántáncversenyeket is.

Kétféle típusú oroszlántánc létezik: az úgynevezett „civil” (vensi) és „harci” (vusi) oroszlántánc. Az előbbi játékosabb, könnyedebb hangvételű, míg az utóbbiba beépülnek a kínai harcművészetek alapjai is.

Földrajzi elterjedésük alapján északi és déli oroszlántáncot különítenek el. Az északi oroszlán fő színei a vörös, a sárga és a narancssárga, míg a déli oroszlán sokféle, élénk színű. A déli oroszlántánc egyes elemeinek kivitelezéséhez harcművészeti tudásra is szükség lehet.