KUNG FU – ÉSZAKI HÉT CSILLAG IMÁDKOZÓ SÁSKA STÍLUS

KUNG FU TÖRTÉNETE

series-1-0238-12983Maga a szó – Kung fu – a nyugati emberek számára a kínai eredetű harcművészetek összefoglaló elnevezése, amely magában foglalja a megszámlálhatatlan sokaságú stílust. A kínaiak számára a Kung fu fogalma valamely képesség, mesterség elsajátítását, valamilyen – magas szintű – tudásmegszerzését jelöli, így a harcművészetek magas fokon való végzése is a Kung Fu egy fajtája.

Kung fu kialakulása

A kínai eredetű harci művészetek – a Kung Fu – kialakulása igen hosszú múltra tekint vissza, a sok leírásban található azonban egy közös pont: a stílusok jelentős része kialakulását a Shaolin kolostorból eredezteti,ugyanakkor a Kung fu nem a Shaolin templomban jelenik meg hanem már évszázadokkal hamarabb kialakult Kínában.

raijin-ogata-korin-edo-era-tnm-thunder-left-18876Bár tény, hogy a kolostor megalakulása előtt már léteztek harcművészeti irányzatok, a későbbiekben ez a buddhista kolostor-együttes lett a Kung Fu stílusok fejlődésének egyik központja. A kolostort i.sz. 495-ben alapították egy Batuo nevű buddhista szerzetesnek. Később i.sz. 527-ben egy másik indiai szerzetes, Boddhidharma (kínai nevén Da Mo), a kínai Buddhizmus megalapítója érkezett a templomba. Sokan eredeztetik tőle a Kung Fu kialakulását bár Ő inkább a chan buddhizmus egyik alapító pátriárkája volt. Valójában a Shaolin szerzetesek már az Ő érkezése előtt is gyakorolták a harci művészeteket. Egy történet szerint a kolostor hírnevét annak köszönheti, hogy a korai Tang dinasztia korában 13 szerzetes mentette meg az uralkodó életét, kivívva így a császári ház jóindulatát és Kína szerte hírnevet szerezve a Shaolin kolostornak. A legendák szerint a Shaolin kolostor 36 részre volt osztva, mindegyik rész a saját külön Kung Fu technikáira specializálódott. Manapság úgy tudják, ezek fejlődtek később a különféle Kung Fu stílusokká.

chinese5-18882Az elmúlt évszázadokban Kínában több ezer különböző stílus jött létre. A technikák alapját többnyire az állatvilág szereplőitől ellesett mozgásformák, elvek adták. A számtalan stílus többsége „családi” stílus volt, amelyek követői egy-egy családon belülről kerültek ki, és amelyek nagy részét sohasem oktatták nyíltan. A legtöbb ilyen stílus mára követőinek kihalásával elveszett.

.

Kung fu – Seven Star Mantis Stílus

mantis-colour-by-seiya13-18885A jelenlegi élő Kung Fu stílusok közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Seven Star Mantis Stílus. Története az 1600-as évek közepére nyúlik vissza, amikor egy Wong Long nevű szerzetes az imádkozó sáska kézmozdulatainak és a majom lábmunkájának megfigyeléséből és az általa tanult irányzatok legjobb technikáinak ötvözéséből alakította ki a stílus mozgásrendszerét.

A Seven Star Mantis Stílus jelenlegi nagymestere Lee Kam Wing 1947-ben született HongKongban. A stílus elsajátítását nagybátyja bátorítására 15 évesen kezdte el. Saját iskoláját Chiu Chi Man Nagymester engedélyével 1972-ben nyitotta meg HongKongban. Azóta a stílusnak a világ 15 országában, így Magyarországon is szerzett követőket.

Az Imádkozó Sáska Stílus magyarországi elindítója Tix Richárd Nagymester volt, aki Karate, KickBox és több Kung Fu stílusban végzett tanulmányai után 1988-ban került kapcsolatba a Seven Star Mantis rendszerével, és haláláig irányította a stílus magyarországi fejlődését. Ő utána a stílus vezetését tanítványai Kovács László, Liszka László és Váradi György mesterek vették át. Jelenleg 5 városban 8 Kung Fu iskolája van a stílusnak, amelyekben csaknem 500 tanítványt oktatnak.