LOW KWANG YU

4548029064-19041Low Kw ang Yu

Más fordításokban: Law Kwon Yuk, Lo Gwohng Yuhk, Lo Kwang Yo, Lo Kwan Yu, Luo Guang Yu. Low Kwang Yu Mester Penglai járásban, Shandong tartományban született 1888-ban, és 1908-ban kezdett Fang Yuk Toung Mestertől tanulni. Cipőket készített és javított megélhetés gyanánt.

luo-guang-yu-2-19059A Shanghai-beli Chin Woo Sport Szövetség szerette volna, ha Fang Yuk Toung Mester oktatott volna náluk, mert sok történet keringett róla akkoriban, arról, hogy hogyan győzte le az összes kihívóját. Fang Yuk Toung elutasította az ajánlatot, főleg azért, mert ek koriban már nyolcvanas éveiben járt. Maga helyett elküldte Low Kwang Yu Mestert, aki 1919-ben érkezett Shanghai-ba. Low Mesternek ekkor sok embert kellett legyőznie ahhoz, hogy legalább hasonló, ha nem is ugyanolyan tiszteletet vívjon ki, mint mestere. Példának okáért, 1919-ben megnyerte a Bajnoki címet a Shanghai-ban rendezett harci versenyen.

Azt mondják, hogy mivel minden nap gyakorolta az összes formát, amely akkor létezett az imádkozó sáska stílusban, nagyon magas szintre emelkedett a stílusban. Tíz évig tanított a Shanghai Chin Woo Szövetségnél, és hírnevét még inkább megerősítette a tény, hogy egyik tanítványa (Ma Cheng Xin) megnyerte 1929-ben a versenyt Nanjing-ban. Harci képességei miatt Low Kwang Yu mestert a „Shanghai Chin Woo Szövetség Három Legfőbb Harcosainak” egyikeként, és a „Hong Kong-i Chin Woo Szövetség Négy Főura” egyikeként tartották számon.

prayin1-19050A korai 1930-as években a Hong Kong-i Chin Woo Szövetség megkérte, hogy menjen Hong Kongba tanítani, és onnan a későbbiekben a Hét Csillag Imádkozó Sáska Stílus eljuthatott Shantung tartományon túlra is, egész Kínába. Ezeken kívül a Man Keung Atlétikai Szövetség Ügyvezető Bizottságának Főinstruktora is volt, amelyet tanítványai alapítottak Hong Kongban.

Nem sokkal ezek után visszatért Shantung tartományba. Low Mesternek hat gyermeke volt (Jon Funk Mester szerint 4 fia, és 2 lánya, Chiu Chi Man Mester szerint 5 fia, és 1 lánya), de állítólag egyikük sem foglalkozott a harcművészetekkel. Low Mester kedvenc formagyakorlata a Tong Long Tao Tow Kuen (Az Imádkozó Sáska ellopja a gyömülcsöt) volt. Ezt a gyakorlatot gyorsan kell elvégezni, és nagyon jó a harci képességek kifejlesztésére. Low Mester szintén híres volt arról, hogy nagyon magas szintre fejlesztette a Vastenyér Kung-ját, és hogy tanítványaival csak úgy küzdött, hogy védekezett. Félt, hogy a tenyere véletlenül valakinek komoly sérüléseket okoz.

lokwanyu3-19044Az Északi Imádkozó Sáska Stílus, amelyet Low Mester tanított, az imádkozó sáska következő ágaiból állt: Chut Hsing (Hét Csillag stílus), Mei Hua (Szilvavirág stílus), Guang Bang (Fényeshátú stílus), Chang Chuan (Hosszúököl stílus) és Fan Che (Harciszekér stílus). A Chut Hsing kb. 50%, a Mei Hua kb. 30%, a Guang Ban (amely a Hosszúököl és a Harciszekér stílus alapja) kb. 20%. Minden formagyakorlat egy másfajta aspektusát tanítja, és másféle megközelítést nyújt az Északi Imádkozó Sáska Stílushoz. A különböző stílusok formagyakorlatait felvette és megváltoztatta Low mester, hogy az Imádkozó Sáska stílushoz idomuljon. Az oka ennek az volt, hogy még változatosabbá, még inkább felhasználhatóvá tegye valódi harci alkalmazásban, és hogy az akkori „modern” stílusok ellen is eredményes legyen.

luogek-19053Fang Yuk Toung Mester egy nagyon nagydarab ember volt, és nem a villámgyors mozgásokkal, hanem inkább a lehengerlő erejével győzött ellenfelei felett. Low Mester lerövidítette a mozdulatokat, magasabbá tette az állásokat, és saját méretéhez és mozgásához alakította a stílus elemeit. Más vélemények szerint Low Mester azért változtatott, mert a Chin Woo Szövetség más tagjai nagy hatással voltak rá. Igazából, néhány pusztakezes formagyakorlatban megtalálhatóak a Saskarom Stílus technikái, amely azt bizonyíthatja, hogy ő is tanult a Chin Woo más mestereitől. De minden találgatás ellenére biztos tény, hogy Low Mester bevezetett néhány változtatást az Imádkozó Sáska Stílusba, amelyet tanult. Low Kwang Yu Mester 1944-ben halt meg.