Tünde

Általános iskolás koromban kb. 2 évi judotanulás után váltani szerettem volna. Akkoriban láttam a TV-ben egy kung furól szóló filmsorozatot, ami nagyon beindította a fantáziámat, én is szerettem volna ilyen harcművészetet tanulni. Édesanyám egyik kolléganője mesélte ugyanakkor, hogy ő és a lányai évekig jártak kung fu edzésekre. Az ő ajánlásukra 1999-ben 12 évesen jutottam el Sifu Kovács Lászlóhoz, a Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung fu stílus egyik magyar mesteréhez, aki azóta is a tanítómesterem. Még volt részem abban a szerencsében is, hogy személyesen ismerhettem Tix Richárd stílusalapító Nagymestert, aki ezt a stílust elterjesztette Magyarországon.

A kung fut nagyon gyorsan megszerettem, nemcsak mint mozgásrendszert, de mint jellemformáló erőt is. Az edzések során tanultam Mesteremtől sportszerűséget, versenyszellemet, kitartást, fegyelmezettséget, belső tartást, tiszteletet, alázatot, olyan értékrendet, ami egész életemre kihatott.

Kung fus éveim alatt többször is sikerült találkoznom Sikung Lee Kam Wing hongkongi Nagymesterrel és tanulhattam tőle a Sifu Kovács László által szervezett szemináriumok alkalmával.

Versenyen1
en1
IMGP2169

2002-ben kezdtem el versenyezni, ami nagyon inspiráló volt számomra. A versenyeken sanda kategóriában indultam, mivel már korán vonzani kezdett a küzdelem lehetősége. Részt vettem számos hazai versenyen, és sok bajnokságon értem el első helyezést.

2004-ben és 2006-ban kvalifikáltam a perugiai világbajnokságra, mindkét alkalommal I. helyezést értem el light contact sanda kategóriában.

Mesterem már 17 éves koromban bevont az oktatásba is: segíthettem neki kisgyermekek kung fu edzéseinek megtartásában. Így amellett, hogy folyamatosan képeztem magam, ráéreztem a tudás átadásának jó ízére is.

2011-ben úgy hozta az élet, hogy kiköltöztem Olaszországba, s itt 2018 szeptemberében sikerült megvalósítani régi álmomat: Mesterem szakmai segítségével megalapítottuk a Golden Tiger’s Egyesület olaszországi iskoláját Varallóban, amelynek én lehettem az oktatója. Egyesületünknek ma mintegy 30 tagja, de folyamatosan csatlakoznak hozzánk újabb jelentkezők is.

Az évek során feltámadt az érdeklődésem a tai chi iránt, és elkezdtem tanulni ezt a harcművészeti formát is Sifu Kovács Lászlótól, aki a Chen stílusú Tai chi Chuan európai főinstruktora is. 2019-ben a nagy érdeklődésre való tekintettel elkezdtünk havi rendszerességgel tai chi szemináriumokat tartani, és a tanfolyam résztvevőivel együtt azóta is gyakoroljuk ezt az egészségmegőrző és relaxáló hatású harcművészeti formát.