TÁVOLKELETI MERIDIÁN MASSZÁZS – GERINC

yumeiho-masszazs6-12281Mivel a statikai hibákat izommunkával kell kompenzálni – a gerinc menti mély izomzat bizonyos szakaszai túlműködnek, merevvé válnak – ezen gerincszakasz  mozgásai korlátozottá, majd esetleg lehetetlenné válnak. A csigolyák közötti finom mozgások kivihetetlenek lesznek, blokkolódik az adott terület. Miért is jelent ez nagyobb  problémát?

A gerincünk, ha oldalirányból nézzük, nem egyenes és nem is kell annak lennie. Nyakunknál homorulat, háti szakaszon domborulat, a derekunknál ismét egy homorulat, vagyis a három ív egy  „S” alakot alkot, és ez mint egy rugó működik. Alakjánál fogva ideálisan elnyeli ez a természetes rugó a terhelésekből származó erőbehatásokat; járás, sportolás, egyéb hétköznapi tevékenységből származó fizikai terheléseket. Illetve elnyelné, ha tudna így működni, és mint egy „gyöngysor”, csigolyánként mozdulni.  Sajnos az esetek többségében nem tud, mivel a blokkolódott, vagy többé-kevésbé beszűkült mozgáspályák nem tudnak ebben a munkában részt venni. Ez pedig azért okoz gondot, mert a „munka” ugyanannyi, de a munkás kevesebb. A kimaradók szerepét a többieknek kell bevállalni, és ezek közül is az első, mozdulni, dolgozni tudóra hárul a legnagyobb feladat, az adott esetben a mechanikai többletterhelés. A csigolyák között ún. porckorongok biztosítják a rugalmas összeköttetést, segítik a rugózást, és így a többlet munka is őket érinti. A nagyobb nyíróerők, melyek ilyenkor hatnak rájuk, a korai elhasználódásukhoz vezetnek, porckorong kopáshoz, gerinc sérvhez. Persze ez már egy hosszabb folyamat következménye és tartósan fennálló túlterheltség eredménye, de belátható, nem ritka jelenség. A test statikai egyensúlyának helyreállításával a folyamat lelassítható, me gállítható, sőt mivel a kiváltó okokat, a túlterhelést fenntartó blokkokat is tudjuk oldani masszázskezeléssel, helyrehozható. Ugyanis a porckorong deformitások okozta panaszok abból adódnak, hogy a gerincből kilépő idegekre ezek az elváltozások kellemetlen nyomást gyakorolnak és irritációt keltenek. A deformitást fenntartó statikai túlterhelés megszüntetésével az okot szüntetjük meg és megszűnik a fájdalom, a „probléma”.

yumeiho-masszazs3-12253-13180Ennyire egyszerű lenne? Elég a gerinc mély izmait egy megfelelő technika segítségével fellazítani, újra mozgékonnyá, szabaddá tenni a csigolyák közötti mozgást és kész? Sajnos nem, ugyanis ahogy már szó volt róla a test egy komplex rendszer és minden hatással van mindenre.

A gerinc helyes statikai állapotát akkor könnyű fenntartani, ha az alap, amelyen „nyugszik”, vagyis hát mozog, rendben van.Ennek a területnek megfelelően alá kell támasztania a gerincet minden esetben, és egyforma arányban kell közvetíteni a test súlyát a lábak felé, vagyis közel 50-50% arányban. Ez a terület a medence-öv, csípő.