WONG LONG

wong-long-web-18864Wong Long

A rendszer megalapítója, Shantung tartomány Ji Mo megyéjének szülötte. Kína hosszú és mozgalmas történelmében nagyon sok harcművészeti stílus köszönhette kialakulását a Henan tartománybeli Shaolin kolostornak. Ez a kolostor katalizátorként működött hosszú-hosszú generációk során a kínai harcművészetek fejlődésében.

A tradíció szerint a Hét csillag Imádkozó Sáska stílus alapítója Wong Long mester volt, aki borotválatlan fejű tanítványként (nem felavatott szerzetesként) élt a Henan tartománybeli Shaolin kolostorban. Wong Long Shandong tartomány szülöttje volt, gazdag családból származott, és fiatal korában sokat tanulmányozta a harcművészeteket.

Wong Long 350-400 évvel ezelőtt lépett be a kolostorba a Ming (1368-1644) és a Ching (1644-1911) dinasztiák közötti időszakban, ami egy eléggé kaotikus időszak volt Kína történetében, amikor a Manchuk nagyon sok atrocitást követtek el. A Manchuk mongolok voltak Mandzsúriából, akik elfoglalták Kínát a 17. században, és megalapítottak egy császári családot, amely 1912-ig uralkodott.

A Shaolin kolostorban eközben Wong Long nagyon sokat gyakorolt, de bármennyi erőfeszítést is tett, nem tudta legyőzni Kung-Fu testvéreit. Wong ezért sokat utazott Kínában, hogy felkeressen híres Kung-Fu mestereket, és ezzel fejlesztette képességeit. Amikor visszatért a kolostorba, hogy folytassa tanulmányait Kung-Fu testvéreivel, még mindig nem tudta legyőzni azokat, annak ellenére, hogy megtanulta 17 harcművészeti stílus technikáit. Míg távol volt, sokat tanult, de Kung-Fu testvérei szintén keményen edzettek, és ezért ugyanott volt, ahol előtte.

4548029069-24036Egy napon, séta közben, Wong Long meglátta, ahogyan egy sáska harcol egy kabócával (egy nagyszárnyú rovarral). Bár első látásra a kisebb méretű sáska nagy hátrányban volt a nagy rovarral szemben, óriási bátorsággal harcolt. Wong Longot megfogta az agressziója, gyorsasága és ereje a láthatólag hátrányban lévő rovarnak. Amikor a kabóca támadott, a sáska oldalra mozgatta testét, és villámsebesen, hatalmas erővel elkapta a kabócát az elülső lábaival. Wong Long megfogta a sáskát, és elvitte a lakórészébe, hogy tanulmányozhassa. Egy fűszálat használt arra, hogy izgassa a sáskát, és pontosan megfigyelte a mozdulatait, és azt, hogyan reagált különböző helyzetekben.

Wong Long ezután megpróbálta imitálni ezeket a mozdulatokat, és idővel a rendszer egyre fejlődött.

Wong Long a sáska mozdulataiból megalkotta a 12 Kulcsszó Formulát, a hét hosszú, 8 rövid, a 8 merev kézmozdulatot, a 12 rugalmas kézmozdulatot, a 8 támadható és a 8 nem-támadható (halálos) pontok rendszerét. Ez vezetett az Imádkozó Sáska Kung-Fu Stílus kialakulásához, amelyet robbanékony és gyors mozgásáról ismernek. Amikor Wong Long elégedett volt már a fejlődésével, hozzáadta ehhez az új stílushoz a 17 stílus (amiket tanult) véleménye szerint legjobb technikáit.

Minél többet gyakorolt, annál inkább ráébredt arra, hogy bár a stílus struktúrája a gyorsaságra épít, jellemezve a sáska erejét és gyorsaságát, a lábmunka nem volt megfelelő ahhoz, hogy ezeket a kézmozdulatokat kísérje. Wong később megfigyelt majmokat játszani és harcolni, és a megoldás ekkor vált tisztává számára. Ha össze tudná ötvözni a majmok okos lábmunkáját a sáska kézmozdulataival, mind a kéz, mind a láb sebessége adott volna. Egy hosszú időszak után Wong Long kipróbálta a stílus alkalmazhatóságát, mikor testvéreivel gyakorolt. Saját maga meglepetésére is, könnyedén győzte le őket. Ez annyira hatott kung fu testvéreire, hogy ezután együttesen kezdtek el edzeni és erősíteni képességeiket és tudásukat ezzel az új stílussal. Mikor elhagyta a Shaolin Kolostort, Wong Long visszatért Shandong tartományba, szülőföldjére, és segédkezett a Laoshan-i kolostor megalapításában és felépítésében.

A Hét Csillag Imádkozó Sáska Stílus (Chut Hsing Tong Long) tradíciójában fontos megjegyezni, hogy a stílus alapja a Wong Long által kialakított alapstílus, melyet tanítványai átformáltak, átalakítottak, a Mester kívánsága szerint. Azonban a közös gyökér jól látszik, mert egyes formagyakorlatok szinte az összes stíluságban megtalálhatóak.

series-1-0187b-24039A Hét Csillag Imádkozó Sáska stílus a Nagy Göncöl csillagképről kapta a nevét, a következő belső értelemmel: „A stílus gyakorlása az egész világon el kell terjedjen”. Néhány történész ezt kapcsolatba hozza a Titkos Társaságokkal, amelyek célja a Ching-dinasztia megbuktatása és a Ming-dinasztia visszaállítása volt. Mások azt mondják, hogy a Wong Long által tanulmányozott imádkozó sáska testén hét csillag alakú pötty volt. Természetesen, az idő múlásával nagyon nehéz biztosan megmondani, melyik történet valós, de a stílusunk szájhagyománya szerint az első magyarázat volt az eredeti.